Welke soorten kruiden worden er allemaal in Indiase restaurants gebruikt?

Jay Cece
2 februari 2024
kruiden restaurants Indiase online kruiden kopen

We gaan meestal buiten de deur eten omdat het eten wat we zelf maken toch nooit de kwaliteit kan toppen van die van restaurants. Vooral als het een buitenlandse keuken is, zoals Indiase restaurants. Dit heeft deels te maken met het feit dat restaurants vaak andere soorten ingrediënten gebruiken om bepaalde gerechten klaar te maken, maar het heeft natuurlijk ook deels te maken met hoe bepaalde gerechten worden gekruid. De professionele chef-koks weten precies hoeveel van alles in gerechten terecht moet komen om de perfecte smaaksensatie te krijgen. Hieronder vertellen we je welke soorten kruiden er in restaurants worden gebruikt.

Welke kruiden worden er in Europese restaurants gebruikt?

Voordat we een kijkje gaan nemen naar de kruiden die in Indiase restaurants gebruikt worden, zodat je dit lekker zelf kunt maken. Bespreken we eerst de kruiden dat in Europese restaurants gebruikt wordt:

Basilicum

Als je naar een Italiaans restaurant gaat, dan zul je ongetwijfeld basilicum tegenkomen. Dit kruid komt in ontzettend veel Italiaanse gerechten voor, zoals de bekende Margherita pizza maar ook in de pesto saus. Basilicum is fris en licht pittig van smaak. Mocht je nog op zoek zijn naar kruiden zoals basilicum, dan kun je hiervoor eenvoudig online kijken en daar ook andere online kruiden kopen. Als je dit doet bij de Kruidenbaron, dan kun je ook gelijk online thee bestellen.

Rozemarijn

Een krachtige kruid is rozemarijn, het heeft een houtachtig aroma wat veel wordt toegepast op vleesgerechten. Je kunt rozemarijn het meeste terug vinden in mediterrane keukens.

Knoflook

Iets wat in Nederlandse restaurants veel gebruikt wordt, is knoflook. Je kunt knoflook zowel rauw als gekookt gebruiken. Het kan perfect worden toegevoegd aan allerlei verschillende soorten gerechten, van vlees tot aan groente, overal past wel een beetje knoflook bij.

kruiden restaurants Indiase  online kruiden kopen

Welke kruiden worden er in Indiase restaurants gebruikt?

In Indiase restaurants gebruiken ze veel verschillende kruiden voor die speciale smaken. Een belangrijk kruid is komijn, dat zorgt voor een warme en aardse smaak. Korianderzaad en -bladeren geven een frisse en citrusachtige smaak, terwijl kurkuma het eten een mooie gele kleur geeft.

Gember en knoflook maken het eten pittig, en fenegriek geeft een beetje een bittere smaak. Mosterdzaad wordt vaak gebruikt om olie op smaak te brengen en voegt een subtiel scherp randje toe. Cardamom, in groene en zwarte vorm, geeft een zoete en bloemige smaak aan desserts en hartige gerechten. Kaneel en kruidnagel zorgen voor een warme en kruidige touch aan curry's en biryanis.

Garam masala, de Indiase kruiden mix

Garam masala, een bekende kruidenmix in de Indiase keuken, voegt een rijke smaak toe aan gerechten met ingrediënten zoals kaneel, kruidnagel, koriander en komijn. De harmonieuze combinatie van deze kruiden geeft de Indiase gerechten hun kenmerkende en diverse smaakprofiel. Wat het interessant maakt, is dat het gebruik van garam masala kan variëren afhankelijk van de regio en het specifieke recept. Hierdoor krijgt elk gerecht een unieke smaak, waardoor de culinaire ervaring in verschillende delen van India varieert.

In het noorden kan garam masala meer kruidnagel en kardemom bevatten, terwijl het in het zuiden misschien meer nadruk legt op koriander en zwarte peper. Deze regionale verschillen benadrukken de diversiteit en rijkdom van de Indiase keuken. Het maakt het ontdekken van lokale smaken een avontuur, waarbij elke hap een nieuwe culinaire reis binnen India vertegenwoordigt.

kruiden restaurants Indiase  online kruiden kopen

Bekende kruiden mixen die gebruikt worden in restaurants over de hele wereld

Hierboven hebben we Indiase en Europese kruiden besproken. In verschillende landen gebruiken ze bekende kruiden mixen die ook in restaurants gebruikt worden.

Ras el hanout

Een Marokkaanse kruidenmix met een complexe samenstelling. Ingrediënten variëren, maar het kan onder andere koriander, komijn, kaneel, gember, kurkuma, kruidnagel, nootmuskaat en peper bevatten. Het geeft gerechten een rijke, kruidige smaak.

Herbes de provence

Een Franse kruidenmix met onder andere tijm, rozemarijn, oregano, lavendel en basilicum. Het wordt vaak gebruikt bij mediterrane gerechten en geeft een Provençaalse touch aan gerechten.

Za'atar

Een kruidenmix uit het Midden-Oosten met ingrediënten zoals tijm, oregano, sumak en sesamzaad. Het wordt vaak gestrooid over brood met olijfolie of gebruikt als smaakmaker voor gegrilde gerechten.

Chimichurri

Een Argentijnse kruidensaus met verse kruiden zoals peterselie, knoflook, oregano en rode peper. Het wordt traditioneel geserveerd bij gegrild vlees en geeft een frisse, kruidige smaak.

Cajun-kruidenmix

Oorspronkelijk uit Louisiana, bevat deze mix vaak paprika, knoflookpoeder, uienpoeder, tijm, oregano en cayennepeper. Het geeft gerechten een pittige en kruidige smaak.

Het is altijd een genot om uit eten te gaan en de gerechten te proeven die anderman voor ons klaarmaakt, dit is meestal toch een stuk lekker als dat we het zelf maken. Dit kan liggen aan de manier van klaarmaken en andere soorten producten, maar het ligt ook voor een groot deel aan de kruiden die worden gebruikt in de gerechten. In restaurants kunnen ze veel verschillende soorten kruiden gebruiken, zo heb je basilicum voor Italiaanse restaurants, koriander en gember voor Aziatische restaurants en knoflook wat je veel terug ziet komen in Nederlandse restaurants.