4 Koffie landen en hun eigenzinnigheden

Jay Cece
9 oktober 2023
koffie bonen

Koffie is het zwarte goud dat door miljarden mensen dagelijks gedronken wordt. Het is dan ook niet zo gek dat het een bruisende geschiedenis en cultuur kent, die overigens net zo rijk en gevarieerd is als zijn smaakprofielen. In de mistige hooglanden van Ethiopië tot de tropische bossen van Brazilië, elk van deze koffielanden vertelt zijn eigen verhaal en toont zijn pracht vanwege unieke bijzonderheden. We hebben er hier enkele voor je op een rijtje gezet: 

1. Ethiopië: De geboorteplaats van koffie

Wist je dat Ethiopië algemeen wordt beschouwd als de wieg van menig favoriete drankje? Hier wordt koffie, lokaal beter bekend als 'buna', niet alleen gedronken, maar vereerd. 

Misschien wel een van de opvallende tradities is een ritueel dat uren kan duren en wordt gezien als een teken van respect en vriendschap. Tijdens de ceremonie worden de bonen ter plekke gebrand, gemalen en vervolgens in een speciale pot, de 'jebena', gebrouwen. Het staat bekend als een sociaal ritueel met oog op het versterken van de banden tussen de gemeenschap.

2. Brazilië: De koffiegigant 

Daar waar de roots van koffie in Ethiopië liggen, staat Brazilië bekend als de grootste koffieproducent ter wereld.

Het heeft dan ook een enorme diversiteit aan koffieregio's, elk met zijn eigen karakteristiek, die vaak terugkomen in blends van Nederlandse koffiebonen.

Een van de tradities die dit koffieland onderscheidt, is de cafezinho. Dit kleine, zoete kopje koffie is een gebaar van gastvrijheid en vriendschap en symboliseert de warmte van de Braziliaanse cultuur.

Lees ook De beste cocktailbars in Maastricht

koffie bonen

3. Vietnam: De ijskoffiekoning

Waarschijnlijk zul je niet direct aan Vietnam aan denken als je een koffiereis voorstelt. Toch is dit land een van de grootste koffie-exporteurs ter wereld! Wil je een bekende nationale brouwerij, dan ga je natuurlijk voor de cà phê đá - een zoete ijskoffie gemaakt met gecondenseerde melk – een romig, zoet brouwsel wat goed werkt als een heerlijke verfrissing op een hete dag. He belichaamt de innovatieve geest van de Vietnamese koffiecultuur!

4. Italië: De espresso maestro

Zeg je koffie, dan is Italiaanse koffie vaak het eerste land waar menig koffieliefhebber aan denkt. Wie is er immers niet bekend met een klassieke espresso, cappuccino of de latte macchiato? De Italianen staan er dan ook met goed om bekend om van het koffie drinken tot een kunst te verheven. 

Vaak 's ochtends vroeg al gaan de cappuccino als warme broodjes over de toonbank. In lokale bars en cafés zie je bewoners genieten van hun snelle espresso-shot aan de bar, een koffiepauze die nauwelijks een minuut duurt. Deze koffiepauzes zijn kort, maar essentieel. Ze vormen een moment van rust, van contemplatie, in de anders hectische Italiaanse levensstijl. 

Lees ook De lekkerste delicatessen zaken in Maastricht