Hoe zorg je voor de juiste verlichting in een restaurant?

Jay Cece
22 april 2024
een manier voor de juiste sfeerverlichting in een restaurant

Verlichting in een restaurant bepaalt onder andere hoe gasten de sfeer ervaren en draagt significant bij aan de algehele beleving. Een goed verlichtingsplan kan de sfeer van je restaurant verbeteren. Ook kan het de stemming van de gasten beïnvloeden en zelfs de manier waarop ze de gerechten waarnemen beïnvloeden.

In dit artikel kijken we naar hoe je de juiste verlichting in een restaurant kunt toepassen. Dit doen we voor zowel functioneel als sfeervol licht.

Het belang van goede verlichting in restaurants

Goede verlichting is belangrijker dan alleen iets kunnen zien. Het is een onmisbaar onderdeel in het verzorgen van de juiste ambiance. Het kan zorgen voor een intieme dinersfeer of juist een levendige en energieke baromgeving. Daarnaast speelt verlichting een grote rol in de veiligheid binnen het restaurant. Zowel voor gasten als voor het personeel. Foutieve verlichting kan leiden tot ongelukken en is daarom een onderdeel waar rationeel mee om moet worden gegaan.

Basisprincipes van restaurantverlichting

Bij het plannen van de verlichting in een restaurant is het belangrijk om een balans te vinden tussen verschillende soorten verlichting. Deze balans zorgt ervoor dat zowel de sfeer als de functionaliteit gehandhaafd blijft. Een goede verlichtingsstrategie houdt rekening met een aantal onderdelen. Onderstaand zijn een paar onderdelen kort stuk voor stuk benoemd en toegelicht:

  • Helderheid: Zorg voor voldoende licht om de ruimte goed te kunnen zien. Vermijd daarbij wel té fel licht dat als onaangenaam kan worden ervaren.
  • Contrast: Speel met contrasten om diepte en interesse in de ruimte te realiseren. Denk hierbij ook na wat je doet met verlichting als het buiten nog dag is. Ga je alles dichtmaken en alleen kunstlicht gebruiken, of ga je ook gebruik maken van daglicht? Een mooie manier om beide opties te kunnen gebruiken is het gebruik maken van verschuifbare shutters. Hiermee kun je kiezen of je buitenlicht binnenlaat of niet.
  • Kleurtemperatuur: Warme verlichting kan zorgen voor een uitnodigende en comfortabele sfeer. Terwijl koelere verlichting meer geschikt is voor een modernere uitstraling.

Soorten verlichting en hun functies

Elk type verlichting heeft een specifieke functie binnen het restaurant en kan worden opgedeeld in drie hoofdcategorieën: sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting. Hieronder bespreken we iedere categorie en wat ze inhouden.

Sfeerverlichting: Deze verlichtingstypen zijn gericht op het verzorgen van een aangename sfeer waarin gasten zich ontspannen en comfortabel voelen. Typische sfeerverlichting omvat ingetogen, indirecte lichtbronnen. Denk hierbij aan lampen zoals wandlampen, hanglampen en plafondverlichting die je kunt dimmen.

Taakverlichting: Taakverlichting is helderder en gericht op gebieden waar werkzaamheden plaatsvinden. Denk hierbij aan de keuken waar koks duidelijk moeten kunnen zien wat ze doen. Dus zonder schaduwen die het zicht belemmeren. Een ander goed voorbeeld is verlichting bij de kassa. Daar hebben werknemers voldoende licht nodig om transacties goed af te kunnen handelen.

Accentverlichting: Accentverlichting wordt gebruikt om bepaalde elementen binnen het restaurant uit te lichten. Denk aan voorbeelden zoals kunstwerken, architecturale details of speciale menu-items. Deze verlichting helpt om de aandacht van de gasten te trekken. Ook kan het bijdragen aan de algehele ervaring door specifieke aspecten van het interieur te benadrukken.

juiste verlichting in een restaurant

Tips voor de juiste verlichting in een restaurant

Elke zone binnen een restaurant heeft zijn eigen unieke verlichtingsbehoeften die nauwkeurig moeten worden afgestemd. Zo moeten ze worden afgestemd op de functies en activiteiten die er plaatsvinden.

In de eethoek is het zo bijvoorbeeld belangrijk om een balans te vinden tussen sfeer- en taakverlichting. De verlichting moet comfortabel zijn voor de ogen van de gasten. Terwijl het ook belangrijk is dat zij hun maaltijd goed kunnen zien. Overweeg het gebruik van zachte, dimbare overheadverlichting gecombineerd met tafellampen of kaarsen om een intieme en gastvrije sfeer te verzorgen. Ook moet je ervoor zorgen dat het past bij het interieur van je restaurant. Daarom kan het handig zijn om te weten hoe je het perfecte interieur maakt voor je restaurant.

Bar: De bar vereist een iets helderder verlichtingsniveau om de zichtbaarheid van de dranken en menu's te verbeteren. Gerichte hanglampen of onderbalkverlichting kunnen bijvoorbeeld zowel functioneel als sfeervol zijn. Hierdoor wordt de bar een opvallende en levendige plek binnen het restaurant.

Keuken

Veiligheid en functionaliteit staan voorop in de keukenverlichting. Zorg voor voldoende heldere en schaduwvrije verlichting zodat het keukenpersoneel hun taken veilig en snel kan uitvoeren. Led panelen en spatwaterdichte armaturen zijn populaire keuzes voor moderne restaurantkeukens.

Entree: De entree of wachtruimte is het eerste contactpunt met de gasten. Dus de verlichting hier moet warm en uitnodigend zijn. Gebruik een combinatie van hangende verlichting en vloerverlichting om een gastvrije sfeer te bieden die een positieve eerste indruk achterlaat.

Ledverlichting

Ledlampen zijn niet alleen energiezuinig, maar hebben ook een lange levensduur. Dat maakt ze ideaal voor de constante operationele eisen van restaurants. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleurtemperaturen. Dat maakt ze veelzijdig inzetbaar voor zowel sfeer- als taakverlichting. Daarnaast speelt duurzaamheid ook een steeds belangrijkere rol in de horeca. Ledlampen helpen hieraan mee en daarnaast is verlichting is een gebied waarop significante energiebesparingen kunnen worden bereikt.

Naast ledverlichting zijn er andere technologieën zoals bewegingssensoren en automatische dimmers die kunnen helpen om het energieverbruik te verminderen. Deze technologieën zorgen ervoor dat licht alleen gebruikt wordt wanneer het nodig is. Dat draagt dan ook weer bij aan een lagere energierekening en aan duurzaamheid. Zo zijn er ook nog meer manieren om je restaurant te verduurzamen.

Nu weet je het één en ander over de juiste verlichting in een restaurant. De kans is groot dat er tijdens je volgende restaurantbezoekje een aantal onderdelen van de verlichting je gaan opvallen. Hoe dan ook hopen we je geholpen te hebben met bovenstaande informatie.