Gezond eten is gezond leven

Jay Cece
21 augustus 2023
gezond eten

Bij Restaurant Maastricht zijn we voorstanders van goed en lekker eten, maar gezondheid is iets wat ook zeer zeker hoog in het vaandel staat. De beste restaurants zullen zelden iets op tafel zetten wat écht ongezond voor je is. Hoewel we normaal posten over specifieke restaurants, of over restaurants die specialiseren in iets, kiezen we vandaag voor eens wat anders. Daarom hier een stuk over welk eten nou écht goed voor je is om je gezonde leven een absolute kick te geven. Want ja: gezond eten is gezond leven!

Wat zijn de bouwstenen van een gezond dieet?

Hiermee wordt eigenlijk bedoeld, welke stoffen moet je zoal binnen krijgen (in grote lijnen) die een absolute meerwaarde voor je hebben. Eigenlijk kan je ook niet zonder deze stoffen. Let wel op, alles in mate natuurlijk:

Koolhydraten

Dit is je absolute energiebron. Je lichaam haalt hier energie uit om zowel fysiek- als mentaal actief te blijven. Waar vindt je koolhydraten vooral in? Groenten, fruit en volkoren granen zijn goede bronnen om meerdere soorten koolhydraten binnen te krijgen.

Eiwitten

Dit zijn de bouwstenen van je spieren. Ze zijn essentieel voor zowel spierherstel als spiergroei. Ben jij veel in de sportschool te vinden? Dan heb je genoeg eiwitten nodig! Denk aan magere ham, peulvruchten en zuivelproducten om je eiwitten omhoog te krijgen!

Vetten

Vetten zijn belangrijker dan sommige mensen denken. Bij ‘vet’ hebben ze al gauw een negatieve associatie. Er zijn veel gezonde vetten, waarbij omega-3 vetzuren het best bekend zijn. Zij ondersteunen namelijk die oude rikketik van je! Je vindt deze in vette vis, noten en olijfolie.

Wil jij je restaurant net zo schoon houden als je lichaam? Kijk dan hier hoe je dat doet!

Een speciaal dieet

Het kan zijn dat je een speciaal dieet nodig hebt, die niet persé de traditionele bouwstenen volgt. We hebben online gezocht naar waar veel mensen last van hebben wat, hopelijk, door middel van voeding verholpen kan worden. Ben jij iemand die gauw ziek wordt door een slechter immuunsysteem? Kijk dan eens naar dit Auto Immuun Paleo dieet.

Andere tips voor een betere etensstijl

Het is heel belangrijk dat je op de hoogte bent van wat je eet. Nee, hier bedoelen we niet mee dat je een etensdagboek moet bijhouden (wat wel kan helpen), maar dat je thuis niet moet gaan zitten schransen. Ga je uiteten? Dan snappen we compleet dat je je bord écht graag wilt opeten, want het is zo lekker. Maar wees thuis bewust van elke hap die je neemt, dit helpt al heel veel om over-eten tegen te gaan. Daarnaast is nog een hele handige tip om te letten op balans. Krijg je een goede balans van de juiste stoffen binnen? We hopen je hiermee verder geholpen te hebben!

Ook een leuk bericht van ons is deze: de beste restaurants in Meerssen!

Voor tips over wokken in Maastricht, klik hier!