Hoe moet je je voorbereiden op extreme hitte

Jay Cece
21 november 2023
restaurants

De zomer kan een zegen zijn voor restaurants doordat de terrassen vol zitten met tevreden gasten die kunnen genieten van het lekkere zonnetje. Vanaf het moment dat de hitte ondraaglijk wordt kan het runnen van een restaurant een uitdaging zijn. Extreme hitte kan niet alleen het comfort van de gasten beïnvloeden, maar het kan ook de werkomstandigheden voor het personeel bemoeilijken. In deze blog gaan we enkele tips bespreken over hoe restaurants zich kunnen voorbereiden op extreme hitte en toch een gastvrije omgeving kunnen bieden.

Airconditioning en ventilatie

De meest voor de hand liggende stap bij het voorbereiden op extreme hitte is om ervoor te zorgen dat de airco en ventilatie in topconditie zijn. Het is dan ook aan de raden om een airco in Maastricht te laten plaatsen als je dat nog niet hebt gedaan. Voer regelmatig onderhoud uit om ervoor te zorgen dat je systeem efficiënt werkt. Zo kan je ook overwegen om een energiezuinige airco te gebruiken, want zo kan je de kosten beheersen terwijl je gasten comfortabel blijven.

Flexibele zitplaatsen

Het is voor restaurants verstandig om gasten mogelijkheden aan te bieden op het gebied van zitplaatsen. Zo moeten de gasten kunnen kiezen tussen binnen- en buitendiners. Zorg voor schaduwrijke terrassen en buitenzitplaatsen met ventilatoren om de lucht te laten circuleren. Dit geeft gasten de vrijheid om te kiezen waar ze zich het meest op hun gemak voelen. Zo maakt de indeling het belangrijk, want dit kan ervoor zorgen dat de warmte meer wordt verdeeld en dit zorgt voor een betere klantenervaring.

Aanpassingen aan het menu

Tijdens hittegolven kunnen gasten de voorkeur geven aan lichtere en verfrissende gerechten. Pas je menu aan door bijvoorbeeld meer salades, koude soepen, vegetarische gerechten en seizoensgebonden vruchtendrankjes aan te bieden. Op deze manier zorg je ervoor dat de mensen meer opties hebben, want niet iedereen heeft zin in warme maaltijden als er een hittegolf is.

Het personeel

Voor personeel is het tijdens een hittegolf extra zwaar, want de bediening moet toch werken en het keukenpersoneel staat in een warme keuken. Het is belangrijk dat het personeel goed verzorgd wordt tijdens deze momenten, want je wilt geen ongelukken creëren. Voor het personeel wat rond moet lopen is het handig om te investeren in kleding die luchtig is, want hierdoor wordt het werken makkelijker voor je personeel. Zo is het voor personeel beter om niet complete dagen te moeten werken, want zo vergroot je het risico op ongelukken. Zo kan je een flexibel rooster introduceren, want zo kan je ervoor zorgen dat je personeel goed kan herstellen.