Hygiëne in de horeca

Jay Cece
29 mei 2024
Een kok roert in de pan

Hygiëne staat bij het maken van gerechten op de eerste plaats. Hierbij behoort niet alleen het schoonmaken van de keuken en het interieur, maar ook de hygiëne bij het personeel. Bacteriën kunnen zich namelijk ook heel gemakkelijk via personeel zich verspreiden. Lees in deze blog meer over hygiëne in de horeca.

Waarom is hygiëne zo belangrijk voor de horeca?

Voedsel is vatbaar voor aantasting van micro-organismen zoals schimmels en bacteriën, maar ook door vliegen en muizen. Vooral groenten, fruit, vis en vlees zien dieren als broedplaats. Daarom is het erg belangrijk om in de horeca volgens de hygiënevoorschriften te leveren.

ober

Welke eisen zijn er voor hygiëne bij personeel?

Er gelden verschillende hygiëne-eisen bij het personeel van een restaurant:

  • Het is belangrijk dat je tijdens het werk altijd je schone werkkleding aantrekt. Deze kleding moet regelmatig gewassen worden. Werk, kleding en vrijetijdskleding moeten apart van elkaar worden opgeborgen.
  • In de keuken mogen er geen horloges en andere sieraden gedragen worden.
  • Er moet regelmatig de handen gewassen worden. Voordat je begint met werken, na een toiletbezoek en ook na het in aanmerking komen met rauwe producten. In de keuken worden ook geen normale handdoeken gebruikt, maar meestal met wegwerpdoekjes. Dit is, omdat zo de bacteriën niet kunnen worden verspreid. Nadat de handen zijn gewassen, dienen deze ook direct daarna worden gedesinfecteerd.
  • Als personeel bepaalde wondjes heeft, moeten deze met waterdichte pleisters worden afgeplakt.
  • In de keuken zijn nagellak en kunstnagels een taboe. De nagels moeten kort en schoon zijn. Heb je wel lange nagels dan kun je het beste alvast een nagelvijl kopen.
  • Lang haar moet in een staart worden gebonden.
  • Bij hoesten en niezen moet men zich afwenden en de elleboog gebruiken
gerecht opmaken

Voedselhygiëne

Als je met voedsel werkt moet je met de volgende dingen rekening houden:

  • Rauw vlees, vis of eieren moeten apart bewaard worden
  • Voordat je iets gaat koken, zorg ervoor dat je het vlees of is volledig ontdooid. Hier is namelijk de kans op kiemgroei erg hoog.
  • Voedsel moet minsten 2 minuten tot 72 graden Celsius worden verwarmd om potentiële bacteriën te doden
  • Bij het warmhouden van eten mogen de temperaturen niet onder de 65 graden komen
  • Als er voedsel gepositioneerd of gepresenteerd wordt, moeten er handschoenen gedragen worden

Keukenhygiëne

Ook moet de keuken natuurlijk goed schoongehouden worden. Alleen de meest essentiële dingen mogen bewaard worden. Al het andere moet meteen worden opgeruimd. Werkoppervlakken moeten regelmatig worden schoongemaakt. Ook moeten de koelruimtes ook altijd goed in de gaten worden gehouden. Afvalbakken moeten afsluitbaar zijn en ook moeten ze te openen zijn met het voetpedaal. Voedselafval moet zo snel mogelijk uit de keuken worden verwijderd.

Het is belangrijk dat alle horecabedrijven deze hygiëneregels implementeren. Het is daarom belangrijk dat jouw team op de hoogte gesteld wordt van het hygiëneplan.