Deze kruiden mogen niet ontbreken in je professionele keuken

Jay Cece
18 juni 2024
Foto van kruiden die niet mogen ontbreken in je professionele keuken

Kruiden en specerijen zijn onmisbaar in elke professionele keuken. Ze voegen smaak toe, maar versterken ook de aroma's van de gerechten. Daardoor wordt elke maaltijd een unieke ervaring. Voor chefs is het belangrijk om te begrijpen hoe verschillende kruiden gebruikt kunnen worden om gerechten te transformeren. Dit artikel bespreekt de onmisbare kruiden die in een professionele keuken niet mogen ontbreken. Ook geeft  dit artikel advies over hoe je ze het best kunt gebruiken en bewaren.

Basiskruiden die elke chef moet hebben

Zout is meer dan alleen een basisbehoefte voor het op smaak brengen van gerechten. Het haalt de natuurlijke aroma's van andere ingrediënten naar boven. Afhankelijk van de soort kan het een subtiele smaaknuance toevoegen die gerechten verrijkt zonder ze te overheersen. Denk hier bijvoorbeeld aan zeezout of Himalayazout. Die zou je bijvoorbeeld kunnen kopen bij De Kruidenbaron.

Ook heb je de 'koning van de kruiden' nodig. Dat is de zwarte peper. Die is heel belangrijk in de keuken. Het voegt een warme, kruidige toon toe die diepte geeft aan elk gerecht. Verse zwarte peper die ter plekke is gemalen biedt een explosie van smaak. Die smaak is niet te vergelijken met vooraf gemalen versies.

Daarnaast zul je ook knoflookpoeder nodig hebben. Dat is een uitstekende manier om snel en gemakkelijk een rijke en hartige diepte aan gerechten toe te voegen. Het is milder dan verse knoflook waardoor het perfect is voor langere kookprocessen. Daarbij kan het zijn volle smaak afgeven zonder te overheersen.

Mediterrane must-haves

Oregano is een krachtig kruid dat vaak geassocieerd wordt met Italiaanse gerechten. Het heeft een scherpe en enigszins bittere smaak. Die smaak doet wonderen voor sauzen, pizza's en gegrilde vleesgerechten. Een andere must-have is basilicum. Basilicum is het hart van veel Mediterrane gerechten. Het is vooral geliefd in de Italiaanse keuken en heeft een zoete, kruidige smaak. Die smaak komt het best tot zijn recht wanneer het vers wordt gebruikt. Vooral in gerechten zoals pasta's, salades en op pizza's. Daarbij kan rozemarijn niet ontbreken. Rozemarijn is een kruid met een houtachtige en pijnboomachtige smaak. Het is vooral krachtig in geroosterde gerechten waar het zijn volle aroma vrijgeeft. Het past uitstekend bij lam, kip en aardappelen. Hierbij is het niet ongebruikelijk om ook vele soorten aan thee te hebben. Daarvoor kun je kijken bij De Theebaron.

Aziatische must-haves

Gember is een veelzijdig kruid dat zowel in zoete als hartige gerechten wordt gebruikt. Het staat bekend om zijn scherpe, pittige smaak die warmte toevoegt aan elk gerecht van curry's tot marinades. Ook ga je koriander nodig hebben in je keuken. Koriander wordt vaak gebruikt in Aziatische en Latijns-Amerikaanse keukens en heeft een frisse, citrusachtige smaak. Het is perfect voor het afmaken van gerechten zoals salsa's, soepen en curry's. Daarnaast is steranijs een prachtig en stervormig kruid. Het heeft een zoete en anijsachtige smaak die onmisbaar is in de Chinese en Vietnamese keuken. Het wordt vaak gebruikt in langzaam gekookte gerechten om een diepe en complexe zoetheid toe te voegen. Weet hierbij ook welke soorten kruiden er allemaal worden gebruikt in Indiase restaurants gebruikt.

Aziatische kruiden

Specerijen voor desserts

Kaneel is onmisbaar in de bakkerij en wordt vaak gebruikt in desserts. Het biedt een warme en zoete smaak die uitstekend past bij gerechten zoals appeltaart, kaneelbroodjes en rijstepap. Daarnaast kan het een verrassend element toevoegen aan hartige gerechten zoals stoofpotten en marinades. Ook nootmuskaat heeft een rijke en kruidige smaak die onmisbaar is in veel Europese gerechten. Vooral in sauzen en vleesgerechten. Het wordt echter ook vaak gebruikt in zoete gerechten zoals pudding en speculaas. Daar biedt het een diepte van warmte die de zoetheid van deze desserts complimenteert. Daarnaast heb je uiteraard de onvergetelijke vanille. Dit is misschien wel één van de meest geliefde specerijen en is nodig voor veel desserts over de hele wereld. Het is veelzijdig in gebruik en voegt een subtiele zoetheid toe die de algehele diepte van smaken in een gerecht verbetert. Denk bijvoorbeeld aan bakkerijproducten tot aan ijs.

Unieke kruiden die verrassen

Saffraan staat bekend als één van de duurste specerijen ter wereld. Hert staat ook bekend om zijn kenmerkende smaak en kleur. Het wordt veel gebruikt in Mediterrane en Midden-Oosterse gerechten zoals paella en risotto. Saffraan voegt een rijke en aardse basis toe die gerechten zowel kleurrijk als onvergetelijk maakt. Ook kardemom is een krachtig specerij met een complex aroma dat even zoet als kruidig is. Het is een belangrijk onderdeel van zowel Scandinavische bakwaren als Indiase curry's. Het biedt een intense en bijna pepermuntachtige smaak die elk gerecht kan verrijken. Daarnaast mag komijn niet ontbreken. Komijn is onmisbaar in veel Latijns-Amerikaanse, Midden-Oosterse en Indiase keukens. Het heeft een aardse en nootachtige smaak die goed past bij zowel vleesgerechten als vegetarische schotels. Komijn is vooral effectief in combinatie met andere kruiden waar het diepte en complexiteit toevoegt aan currymengsels en chili.

Het gebruik van verse kruiden

Verse kruiden bieden een helderheid en intensiteit van smaak die gedroogde kruiden niet altijd kunnen evenaren. Ze zijn ideaal voor gerechten die baat hebben bij een frisse, levendige smaak zoals salades, sauzen en drankjes. Het correct bewaren van verse kruiden is nodig om hun levensduur te verlengen en hun aromatische eigenschappen te behouden. De beste methode is om ze in een vochtige doek te wikkelen en ze in de koelkast te bewaren. Of om ze in een beker water op de keukenbank te plaatsen.

Nu weet je welke kruiden niet mogen ontbreken in je professionele keuken. Er bestaan natuurlijk nog veel meer kruiden. Maar aan deze basis zou je al vrij veel moeten hebben. En laten we eerlijk blijven. Professionele chefs weten vaak al wat voor kruiden ze nodig hebben en welke ze willen hebben. Wellicht is het ook interessant om te weten hoe je jouw restaurant Instagram waardig maakt.