10 x ouderwetse Hollandse pot

Jay Cece
23 oktober 2023
ouderwetse Hollandse pot

Nederland heeft een tal van culinaire tradities die teruggaan tot de 17e eeuw. De Nederlandse keuken ofwel de ouderwetse Hollandse pot staat bekend om zijn eenvoudige en voedzame gerechten. De Nederlandse cultuur worden in deze gerechten weerspiegeld. Ook brengt de ouderwetse Hollandse pot warme herinneringen aan huiselijke maaltijden naar boven. In deze blog delen we 10 x ouderwetse Hollandse pot gerechten die deel uitmaken van deze warme herinneringen.

1.      Erwtensoep

Een van de ultieme Nederlandse wintergerechten is erwtensoep. De dikke, groene soep zit vol vitaminen van erwten. Ook bevat de soep varkensvlees en rookworst. Het is een heerlijke manier om tijdens de koude dagen in Nederland op te warmen.

2.      Stamppot

Stamppot is een simpel gerecht dat bestaat uit gestampte aardappelen met groenten naar keuze. Men serveert het vaak met rookworst en een rijke jus.

3.      Hutspot

Ook hutspot is een traditioneel Nederlands gerecht. Oorspronkelijk komt het gerecht in de Gouden Eeuw. Het gerecht is vergelijkbaar met stamppot. Het bestaat uit gestampte aardappelen, uien en wortelen. Meestal wordt hutspot geserveerd met stoofvlees. Ook kan het geserveerd worden met rookworst.

4.      Bitterballen

Ook bitterballen zullen we allemaal wel kennen. Het zijn heerlijke gewilde snacks die je vaak in bars en cafés op de menukaart vind. Het zijn als het ware gefrituurde balletjes met een vulling van ragout en vlees. Vooral met mosterd is het een heerlijke combinatie.

5.      Zuurkoolstamppot

Een ander soort stamppot is zuurkoolstamppot. Vooral in de winter is dit een favoriet. De naam verklapt het al; het zijn gestampte aardappelen met zuurkool. Om het gerecht af te maken wordt er rookworst bij geserveerd. De zuurkool zorgt voor een unieke, pittige smaak.

6.      Poffertjes

Poffertjes zijn kleine pannenkoekjes, die vaak geserveerd worden met poedersuiker en boter. Het is een geliefd gerecht en je kunt het vrijwel altijd verkrijgen op braderieën en kermissen.

7.      Boerenkool met worst

Een van de meest ouderwetse Hollandse pot gerechten is boerenkool met worst. De stamppot bevat gestampte aardappelen, boerenkool en worst. Ook dit gerecht wordt meestal geserveerd met rijke jus.

8.      Haring met jus

Haring is een vis die erg bekend is binnen de Nederlandse cultuur. Vaak wordt het gegeten met fijngesneden uitjes en augurken. Ook op een broodje wordt dit wel eens gegeten, ook wel bekend als een ‘’broodje haring’’.

9.      Spek dikken

Spek dikken zijn dikke pannenkoeken gemaakt van meel en spek. Vaak worden ze gegeten tijdens speciale gelegenheden en festivals in het noorden van Nederland. Bij spek dikken is het serveren met poedersuiker en boter de klassieke manier.

10.      Appeltaart

Bij de Nederlandse klassiekers kan appeltaart natuurlijk niet ontbreken. De appeltaart heeft een dikke korst en wordt gevuld met sappige appels, rozijnen en kaneel. Vaak serveert men dit warm met een heerlijke toef slagroom.

De ouderwetse Hollandse pot biedt niet alleen heerlijke gerechten maar ook een kijkje in de Nederlandse landelijke keukenstijl. Wil je meer leren over deze authentieke smaken en ambachtelijke gerechten van Nederland? Bekijk de landelijke keukenstijl en laat je inspireren! Ook draagt de ouderwetse Hollandse pot me haar gezonde gerechten bij aan een gezond leven! Gezond eten is een gezond leven!

Meer blogs lezen? Lees dan De kracht van voeding