De rol van schoonmaak in een veilige werkomgeving
Het schoonmaken en houden van je werkplek is belangrijk voor de veiligheid van zowel gasten als medewerkers. Het creëert een professionele en aangename werkomgeving. Bij medewerkers neemt hun productiviteit en tevredenheid toe tijdens het werken in een schone werkomgeving. Bovendien kan een schone werkomgeving gasten een positieve indruk geven. Je kunt hierdoor namelijk problemen zoals ongelukken, gezondheidsrisico’s en onveilige situaties voorkomen. In deze blog gaan we verder in op de rol van schoonmaak in een veilige werkomgeving en benoemen we een paar voorbeelden van het belang van schoonmaak in een restaurant!
Schoonmaak in een restaurant
Wanneer de gasten in je restaurant tevreden en met hun buik vol naar huis zijn gegaan, is het werk in het restaurant nog niet gedaan. Het bestek en de borden moeten afgewassen worden en de glazen moeten worden schoongemaakt. De rommel die is achtergebleven van de dag moet ook opgeruimd worden. Het restaurant zelf moet gepoetst worden en in de keuken en de wc’s moet er gedesinfecteerd worden. Hiermee voorkom je dat schimmels zich gaan vermeerderen. Elk bedrijf is verplicht om een schoonmaakplan of programma te hebben. Je kunt dit voor je zien als: tafels, vloeren, koelkasten, vriezers, apparaten, de keuken, etc. Wil je meer weten over de schoonmaak van een restaurant achter de schermen? Lees onze blog erover hier! Dit plan wordt vaak gemaakt door het management die eventuele hulp kunnen vragen bij de leverancier.
(On)veilige situaties binnen de werkomgeving
Door het niet schoonmaken van je werkomgeving kun je verschillende onveilige situaties creëren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- Slip- en valpartijen: natte of gladde vloeren, die veroorzaakt worden door gemorste olie of andere vloeistoffen kunnen ernstige verwondingen veroorzaken. Door frequent schoon te maken en vloeren droog en schoon te houden kun je deze risico’s minimaliseren.
- Onderhoud van apparatuur: wanneer je de apparatuur in je restaurant niet goed onderhoudt, kunnen er onveilige situaties ontstaan. Bijvoorbeeld fornuizen of bakplaten moeten worden schoongehouden, zodat er geen verstoring van deze machines kan plaatsvinden.
- Hygiëne: door het schoonmaken van je restaurant, laat je kwaadaardige bacteriën weinig kans om mensen ziek te maken. Het laatste wat je wilt, is dat jouw restaurant een veiligheidsrisico wordt, omdat er mensen ziek worden na het eten. Zorg er daarom voor dat er niks wordt overgeslagen met het schoonmaken, hoe onbelangrijk deze plekken ook lijken.
Hulp met schoonmaak restaurant
Omdat er veel moet worden schoongemaakt in een restaurant, is een paar medewerkers meestal niet genoeg. Daarom worden er vaak schoonmakers ingehuurd door het bedrijf die komen helpen bij het poetsen. Echter zijn er tegenwoordig meer hulpmiddelen, zo kan je bijvoorbeeld een robot-stofzuiger hebben die de vloeren poetst. Hierdoor hoeven de medewerkers deze enkel nog na te dweilen. De robotisering binnen de schoonmaak sector is een trend in de horeca en brengt veel andere mogelijkheden met zich mee. Benieuwd naar andere trends in de horeca? Lees onze blog over de horeca trends! Er bestaan ook robots die kunnen helpen met het poetsen van tafels of een bar. Deze zijn namelijk speciaal ontwikkeld om oppervlakken te desinfecteren en waren erg populair tijdens de COVID-19 pandemie.
De invloed van schoonmaak op de klantbeleving
Er zijn een aantal factoren van schoonmaak die meespelen in de klantbeleving wanneer zij jouw restaurant bezoeken. Tot slot benoemen wij hier ook een paar voorbeelden van:
- Schone wc: een schone wc is cruciaal voor de klantbeleving in jouw restaurant. Wanneer een gast in jouw restaurant naar de wc moet, is het belangrijk dat deze ook schoon uitziet (en ruikt). Een onhygiënische wc kan namelijk een serieuze afknapper zijn voor sommige gasten.
- Geurtjes: wanneer gasten (onaangename) geurtjes uit je keuken of van waar dan ook kunnen ruiken, kan dit een slechte beleving hen zijn. Een geurdispenser met een neutrale geur kan al veel verschillende en nare luchtjes weghelpen.
- Open keuken: een open keuken is een mooi concept als je dit hebt. Zorg er dan wel voor dat het een beetje opgeruimd uitziet voor wanneer gasten hier naar binnen kijken.
- Tafels: zorg dat wanneer gasten opstaan, hun tafel zo spoedig mogelijk wordt afgeveegd met op zijn minst een vochtige doek. Nieuwe gasten gaan met tegenzin, als ze überhaupt naar binnen komen, zitten aan een tafel met etensresten erop.
Hopelijk hebben wij je het belang van een schoon restaurant duidelijk kunnen maken! Wil jij nu nog meer tips over het schoonmaken en houden van je restaurant? Neem dan een kijkje naar onze blog hierover!