Hoe zorg je ervoor dat je restaurant voldoet aan brandveiligheidseisen?

Jay Cece
6 juni 2025
restaurant brandveiligheidseisen brandblusser keuken

Een restaurant beginnen vergt veel tijd, geld en aandacht. Daarbij heeft de horeca branche de afgelopen 20 jaar veel te verduren gehad. Eerst de recessie in 2008 en daarnaast ook nog de pandemie in 2020. Een financieel gezond en goed restaurant runnen is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Er zijn echter ook veel kansen in de horeca branche, aangezien er in veel gebieden een tekort is aan goede restaurants. Wanneer je een nieuw restaurant gaat beginnen of er een wilt overnemen, denk je vaak al na over het runnen van het restaurant. Velen staan er echter niet bij stil wat er allemaal nog bij komt kijken. Een van deze vergeten punten is vaak de brandveiligheid. Een cruciaal onderdeel voor de veiligheid van toekomstige gasten en personeel. Hoe zorg jij ervoor dat je restaurant voldoet aan deze brandveiligheidseisen? Hieronder bespreken we alle facetten van dit belangrijke onderwerp.

Brandpreventieplan

Voordat je maatregelen gaat implementeren, is het belangrijk om een brandpreventieplan op te gaan stellen. In dit plan komt alle informatie te staan over het voorkomen van een brand. Daarnaast zul je in dit plan ook moeten opstellen hoe je bij een eventuele branduitbraak, de gevolgen zo beperkt mogelijk kunt houden. De eerste stap die je moet nemen, is het identificeren van alle brandrisico’s in het restaurant. Vergeet daarbij niet waar eventuele nooduitgangen zich bevinden. Op basis hiervan kun je toepasselijke maatregelen gaan opstellen. Deze zogenaamde risicoanalyse is stap 1 om ervoor te zorgen dat jouw restaurant uiteindelijk aan alle brandveiligheidseisen voldoet.

Evacuatieplan en personeelstraining

Bij een brandpreventieplan hoort ook een evacuatieplan in geval van branduitbraak. Zorg ervoor dat al het personeel getraind is en dit plan kan uitvoeren. Zij zullen namelijk de gasten in het restaurant, kalm en met duidelijke instructies, naar de juiste uitgangen moeten leiden. Elk personeelslid zal ook overweg moeten kunnen met brandblussers en brandmeldinstallaties.

nooduitgang licht horeca

Preventieve maatregelen

Na de risicoanalyse is het zaak om de aandachtspunten te gaan aanpakken. Zeker in een restaurant, waarbij de keuken centraal staat, is het van belang om voldoende brand- en rookmelders te installeren. Bespaar hier vooral niet op en plaats ze op cruciale plekken. Zorg ook voor voldoende brandblussers en vervang deze zodra ze over de houdbaarheidsdatum zijn. Idealiter zijn ze binnen handbereik van het keukenpersoneel.

Vanuit de wetgeving zijn er ook nooduitgang verplichtingen voor horeca eigenaren. Voor de gasten en het personeel moeten alle nooduitgangen duidelijk aangegeven zijn. Zorg dus voor voldoende en goed gemarkeerde uitgangen, zoals de bekende nooduitgang lampjes die boven deuren ophangen. Alle nooduitgangen moeten constant toegankelijk zijn. De inspectiedienst zal bij controle van het restaurant, ook alle nooduitgang verplichtingen van jouw horeca onderneming onder de loep nemen.

Denk na over het interieur

Ook bij het inrichten van het restaurant, is het van belang om brandveiligheid in het achterhoofd te houden. Je kunt wel allerlei mooie dingen willen ophangen, maar niet alles kan of mag. Kies altijd voor brandvertragende materialen. Veel horeca groothandels beschikken over alternatieve, brandvertragende producten. Zo zijn er speciale vloerbedekkingen en gordijnen die niet snel vlam vatten of die heel langzaam branden. Kies bijvoorbeeld ook niet voor standaard kaarsen of ouderwetse gloeilampen. Hoe zorg je dan voor de juiste verlichting? Ga voor kunstlichtjes, moderne, brandveilige kaarsen of kies duurzame LED-lampen.

Bij het interieur van een restaurant hoort ook de indeling en apparatuur van de keuken. Dé plek waar vuur constant aanstaat en hoge temperaturen bereikt worden. Tegenwoordig heb je ook de keuze uit inductie kookplaten, maar koks hebben toch liever een gasvlam ter beschikking. Zorg daarom ook voor voldoende en sterke ventilatie. Zolang deze installaties en fornuizen goed schoongemaakt blijven, kan zich ook geen vet- en roetophoping vormen. Goede hygiëne in de horeca is voor de veiligheid een must. Zo voorkom je gevaarlijke situaties.

restaurant interieur horeca

Blijf jezelf verbeteren

Zodra je het brandpreventieplan compleet hebt en alle preventieve maatregelen hebt toegepast, ben je al op de juiste weg. Hier blijft het echter niet bij. Je zult constant iedereen moeten aansporen om de opgestelde richtlijnen te blijven volgen. Zo voorkom je laksheid. Daarnaast is het ook altijd goed om continue naar verbeteringen te kijken. Door nieuwe technologieën en innovaties in de gaten te houden, kun je deze eventueel in de toekomst gaan implementeren in jouw restaurant. Sta ook altijd open voor tips van het personeel en van andere horeca eigenaren. Zolang je brandveiligheid hoog in het vaandel hebt staan, creëer je vanzelf een veilige omgeving. Volg je alle stappen hierboven goed op? Dan zorg je dat je restaurant voldoet aan de brandveiligheidseisen!